Szeretettel köszöntelek a Túratárs kereső közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Túratárs kereső vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Túratárs kereső közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Túratárs kereső vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Túratárs kereső közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Túratárs kereső vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Túratárs kereső közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Túratárs kereső vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
„Valamennyi fűszernövényünk között talán a torma a legősibb, a „legmagyarabb”. A magyarok a tormát már őshazájukban is ismerték és használták.”
(Rapaics Raymund)
A torma legjobb termőtája a Hajdúság területére esik, a jól körülhatárolható, összefüggő tájegységen mintegy 1300-1400 hektáron terem. Évi termelésünk 8000-10000 tonna, ez Európa szükségletének több mint egyharmada.
Ahhoz, hogy a torma sajátos, magyar jellegű legyen, a Terra Benedicta laza szerkezetű ligetes, réti öntés- és láptalajára, bőséges napfényre, párás levegőre, sok kézi munkaerőre, sűrű bakhátas művelésre, az erős íz kedvelésére és több ezer év apáról fiúra szálló tapasztalatára (a mellékgyökerek időben való eltávolítására) volt szükség. A XX. század húszas éveinek elején a Váradi káptalan bagaméri vincellérje – Szilágyi Gábor – Ausztriából „ízletes, nemes” tormát honosított, majd szelekcióval felszaporította és „magyarrá” tette. Így alakult ki a hajdúsági, mára hungarikummá vált torma – a világ legjobb tormája. A Kárpátmedencén kívül ez a tormaváltozat nem fordul elő.
A torma gyógy-és fűszernövény. Eredetileg gyógynövényként termesztették, később vált a marhasültek, főtt és füstölt sonkák ízesítőjévé. Fiatal levele salátába kitűnő, gyökeréből szószt készítenek. A reszelt torma felhasználható még káposztasalátába, mártások és majonéz ízesítésére, valamint halak kiegészítő fűszereként.
A népi gyógyászat reszelve és borban áztatva a reuma kezelésére használja, bedörzsölgetve vele a fájós testrészt. Hatékony a szénanátha ellen; segít megszüntetni a váladékozást és fertőzésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. Tisztítja a hörgőket, az arcüregben levő dugulásokat enyhíti, hatására a légutak könnyebben szabadulnak a váladéktól és csökkenti a gyulladást. A torma leve serkenti az epehólyag működését, rendszeres fogyasztása csökkenti a gyomor-, a vastagbél-, a prosztata- és hólyagrák kialakulásának esélyét; keringésjavító és vizelethajtó hatása is ismert.
Reszelve minden nap fogyaszthatjuk, étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést és a vérkeringést is előnyösen befolyásolja. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, a káros vérzsírok mennyiségét. Emellett kalciumot, magnéziumot, nátriumot és C-vitamint is tartalmaz.
Újabban a kozmetikusok is előszeretettel használják, a tejes-tormás arcpakolás üdíti a petyhüdt bőrt, sikeresen halványítja a szeplőket.
A torma fogyasztása és használata egyaránt ajánlható. Amit még érdemes róla tudni, hogy a komposzt tetejére terítve a döglegyeket, rovarokat távol tartja. A biokertészek szegélynövényként ültetik, mert elriasztja a kártevőket.
Szimbolikus jelentése is van a tormának. Erős szaga és íze elűzi az ártó szellemeket, tisztaságot teremt környezetében. Különleges növény, különleges tulajdonságokkal.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!